Chameleon species

amicusdraco

New Member
Hello :)

I'm reading this forum for a long time but this is my first post here.

I keep and breed lizards about 20 years now. Now I & my friend focus on Uromastyx and New Caledonian Geckos. You can see our animals on amicusdraco.eu :)

I the past I had and breed Veiled chameleon (Chamaeleo calyptratus). Now I dream to have chameleon again. Not sure yet but I think not for breeding purpose, just one pet-male. I like most Furcifer pardalis and Columma parsonii but they both too big for me. I like my animals to live in big, naturalistic terrariums so I think about something smaller. Trioceros jacksonii jacksonii seems to be perfect size but I'm worry about its temperature requirements. Summer can be quite hot in here. So I'm looking for medium-sized chameleon (I do not want too small either) with similar care to panther or veiled. I think Furcifer lateralis can be good for me but maybe you can advise me other species? :)

Btw with pardalis locality is the smallest one?

Thank you very much and sorry about my English.

You could try Bradypodion setaroi, Archaius tigris, Furcifer lateralis, Furcifer major, Chamaeleo dilepis (mostly WC), Trioceros jacksonii xantholophus, Calumma globifer. Some of them need a little bit cooler but it is not so hard to maintain it. All are available on UE market.

Pozdrawiam ;)

Wszystkie kameleony lamparcie są tych samych rozmiarów. Są dobrymi gatunkami dla początkujących ale potrzebują większych klatek. Bradypodiony są mniejsze i mają dużo kolorów. Chcesz czegoś co ma dużo kolorów czy czego?

All furcifer pardalis are the same size. They are a good beginner species but they need larger enclosures. Bradypodion specials are smaller and have a lot of color. Do you want something that has a lot of color, or what?

Chase

Chase, Rhaco dziękuję za odpowiedzi :) Nie sądziłam, że przeczytam je po polsku :)

Chase - F. pardalis jest moim ideałem, zarówno jeśli chodzi o kolory jak i wygląda pyska, uwielbiam tą wystającą z nosa "łopatkę". Ale szukam czegoś mniejszego. Idealna wielkość to około 30cm. Nie biorę zwierzaków na ręce bez potrzeby. Wystarczy jeśli pozwoli się obserwować i nie będzie cały czas ze strachu siedział w krzakach. Pytam o radę bo zawsze wydawało mi się, że wezmę dużego kameleona i o nich czytałam. Nie mam dużego rozeznania w mniejszych gatunkach.

Chodzi o średni gatunek, który nie potrzebuje dużych spadków temperatury (w nocy w mieszkaniu temperatura pokojowa).

Bradypodiony są raczej malutkie?

Sorry all about polish language:)

Chase, Rhaco dziękuję za odpowiedzi :) Nie sądziłam, że przeczytam je po polsku :)

Chase - F. pardalis jest moim ideałem, zarówno jeśli chodzi o kolory jak i wygląda pyska, uwielbiam tą wystającą z nosa "łopatkę". Ale szukam czegoś mniejszego. Idealna wielkość to około 30cm. Nie biorę zwierzaków na ręce bez potrzeby. Wystarczy jeśli pozwoli się obserwować i nie będzie cały czas ze strachu siedział w krzakach. Pytam o radę bo zawsze wydawało mi się, że wezmę dużego kameleona i o nich czytałam. Nie mam dużego rozeznania w mniejszych gatunkach.

Chodzi o średni gatunek, który nie potrzebuje dużych spadków temperatury (w nocy w mieszkaniu temperatura pokojowa).

Bradypodiony są raczej malutkie?

Sorry all about polish language:)

W zależności co do gatunku bradypodionów, niektóre mogą mieć 12 cm, inne nawet 17 cm. Są również inne gatunki kameleonów z rogami, byłbyś nimi zainteresowany? Może wolałbyś kameleona Fishera, deremensis bądź czterorogiego?

Depending on the species of Bradypodion, some are 12 cm and can be as big as 17 cm. There are also some other species of chameleons with horns if you like those. Maybe you would like fischers chameleon or deremensis, or quadricornis

Chase

W zależności co do gatunku bradypodionów, niektóre mogą mieć 12 cm, inne nawet 17 cm. Są również inne gatunki kameleonów z rogami, byłbyś nimi zainteresowany? Może wolałbyś kameleona Fishera, deremensis bądź czterorogiego?

12-17 cm to mała jaszczureczka :) Ja właśnie nie wiem, co bym chciała (jestem kobietą ;) stąd prośba o radę. Być może idealny kameleon dla mnie nie istnieje :)

Może będzie łatwiej jak napiszę czego oczekuję:

- średniej wielkości, raczej koło 30 cm

- wymagania temperatura/ wilgotność zbliżona do wymagań pardalisa bądź jemeńskiego. Może być cieplej/ zimniej - największy problem to duże skoki temperatur dzień/ noc.

- nie chciałabym aby to był gatunek bardzo wrażliwy/ trudny w chowie. Nie jestem początkująca, ale nie mam ambicji hodowli rzadkich/ trudnych gatunków kameleonów. W hodowli skupiam się raczej na biczogonach, gekonach, a to ma być mój "pupil", który ma dawać radość, a nie milion problemów typu temperatura w nocy 10 stopni ;)

Tak naprawdę myślę, że kameleon lamparci byłby najlepszy, ale jak pisałam jest nieco za duży i dlatego szukam czegoś mniejszego. Dziękuję za cierpliwość :)

I'm not sure what I want so why I'm asking for advice. I'm looking for medium size chameleon (more about 30cm than 15 - quite big but not as big as 50cm panther or vailed). It will be great it it will have temperature humidity requirements similar to panther or veiled. I do not want it to be difficult to keep, very sensitive etc. I'm not beginner but I'm also not chameleon breeder, I'm more agamid and geckos breeder and I want chameleon to be my joy :)

I know panther will be best but I hope I can find something nice and smaller?

Thank for your patience :)

12-17 cm to mała jaszczureczka :) Ja właśnie nie wiem, co bym chciała (jestem kobietą ;) stąd prośba o radę. Być może idealny kameleon dla mnie nie istnieje :)

Może będzie łatwiej jak napiszę czego oczekuję:

- średniej wielkości, raczej koło 30 cm

- wymagania temperatura/ wilgotność zbliżona do wymagań pardalisa bądź jemeńskiego. Może być cieplej/ zimniej - największy problem to duże skoki temperatur dzień/ noc.

- nie chciałabym aby to był gatunek bardzo wrażliwy/ trudny w chowie. Nie jestem początkująca, ale nie mam ambicji hodowli rzadkich/ trudnych gatunków kameleonów. W hodowli skupiam się raczej na biczogonach, gekonach, a to ma być mój "pupil", który ma dawać radość, a nie milion problemów typu temperatura w nocy 10 stopni ;)

Tak naprawdę myślę, że kameleon lamparci byłby najlepszy, ale jak pisałam jest nieco za duży i dlatego szukam czegoś mniejszego. Dziękuję za cierpliwość :)

I'm not sure what I want so why I'm asking for advice. I'm looking for medium size chameleon (more about 30cm than 15 - quite big but not as big as 50cm panther or vailed). It will be great it it will have temperature humidity requirements similar to panther or veiled. I do not want it to be difficult to keep, very sensitive etc. I'm not beginner but I'm also not chameleon breeder, I'm more agamid and geckos breeder and I want chameleon to be my joy :)

I know panther will be best but I hope I can find something nice and smaller?

Thank for your patience :)

Zamaskowany dywan powinien byc dobrego gatunku, nawet F. minor. Powinien byc w temperaturze 21-30 stopni.

A carpet chameleon would be a good species. Possibly even F. Minor. The f. Minor can be in temperatures of 21-30 C

Chase

Back
Top Bottom